Budowa budynku biurowo-usługowego Centrum Przyrzecze

Lokalizacja: Bydgoszcz ul. Przyrzecze

Publikacje

Wenecja Bydgoska

Projekt przewiduje architektoniczną  przemianę powierzchni budynku, przeznaczonego do rozbiórki,  przy ul. Przyrzecze 12. W obiekcie projektowanym planuję się zmianę funkcji mieszkaniowej  na usługowo-handlową, zgodnie z kompleksowy program rewitalizacji Wyspy Młyńskiej, poprzez stworzenie atrakcji turystycznych oraz  nowych miejsc pracy.

Głównym założeniem podczas poszukiwania projektowanej bryły było położenie budynku w linii promenady nadbrzeżnej, odnogi rzeki Brdy zwanej Młynówką, na terenie tzw. Wenecji Bydgoskiej. Szczególną wartością stał się dla nas bulwar wciśnięty między ściany domów a rzekę , posiadający magiczny bydgoski klimat miejsca historycznego w połączeniu z pięknem parkowego otoczenia wyspy. Rozwiązanie architektoniczne przewiduje zachowanie istniejącej promenady wzbogacając ją w dodatkowe funkcję np. poprzez projektowany taras na wodzie dostępny ze strony promenady jak i ze strony kanału, stanowiący pewnego rodzaju przystań rzeczną. Taras został skonstruowany w taki sposób aby umożliwić cumowanie łodzi. Rozwiązanie to ma zachęcać do wycieczek wodnych rzeką Brdą jak również stać się atrakcją projektowanych restauracji.

Sam budynek nie stał się dla nas wartością godną odwzorowania, jednak wiersz który znaleźliśmy na kamienicy stał się częścią inspiracji. Wiersz który jest refleksją nad upływem czasu stał się dla nas programem stworzenia architektury w miejscu w którym warto się zatrzymać. Architektury współczesnej jednak  nie będącej dziełem samym w sobie, tylko kompozycją  z otoczeniem.

Na parterze zaprojektowano restauracje które mają na celu przyciągać ludzi,  pragnących odpocząć od codzienności, podczas lunchu lub obiadu z widokiem na rzekę. W tym celu aranżacja  parteru pełni funkcję wielkiego okna wystawowego, pokazującego wnętrze budynku jednocześnie umożliwiając maksymalny kontakt z naturą. Nasza szerokość geograficzna nie pozwala na pełne otwarcie przestrzeni budynku na rzekę, żeby budynek funkcjonował cały rok trzeba było oddzielić przestrzeń publiczną od wnętrza  taflą szklaną, dlatego całkowite połączenie tych dwóch przestrzeni pozostanie w strefie naszych idei, jednak przeszklenie parteru pozwala przeniknąć elementom elewacji z otoczenia do wnętrza i wzajemnie. Projektowany budynek stara się otwierać w stronę rzeki,  stara się uzyskać wrażenie zawieszenia nad wodą jak kamienice w Wenecji - Wenecji Bydgoskiej.